Historie

Over 60 år etter at den ble skapt er «The Swiss Railways Watch» mer populær enn noensinne. Den blir i dag solgt over hele verden og har fått æren av å bli innlemmet i London Design Museums permanente utstilling.

Hans HilfikerSveits er verdenskjent for sin punktlighet, et renommé som er oppnådd blant annet på grunn av nøyaktigheten og holdbarheten til ”The Swiss Railways Clock”. Klokken finnes på hver eneste togstasjon i Sveits, til sammen over 3000 steder. Dens enkle og unike design har blitt et internasjonalt symbol på pålitelighet og reisende over hele Sveits lærer seg fort å stole på den lettleste klokken for å rekke sin avgang.

Tilbake på 40 tallet ønsket Swiss Federal Railways (SBB) å synliggjøre sitt ry for punktlighet og ba Hans Hilfiker om å designe en solid lesbar klokke. Klokken skulle ikke bare danne grunnlag for SBB sin identitet, men også hjelpe til å sikre korrekte avganger. Hans Hilfiker, som var kjent for å lage produkter som var både funksjonelle og godt designet, konstruerte klokken i 1944. Til tross for at den ikke har tall på skiven, er klokken lesbar kun ved et kort blikk. Den røde sekundviseren er en liten kopi av stasjonsbetjentens håndholdte avgangssignal, og er i Sveits blitt et symbol på punktlighet.

Jernbaneklokkene har en unik mekanisme som gjør at sekundviseren fullfører en hel runde på 58 sekunder, for så å ta en pause i posisjon klokken tolv. På minuttet blir et synkroniseringssignal sendt til alle klokkene, langviseren går et minutt frem og sekundviseren begynner på en ny tur rundt skiven. På denne måten vil alle de over 3000 klokkene til enhver tid være synkronisert og korrekte.

Bokstavene på urskiven SBB CFF FFS er elementer i logoen til den Sveitsiske
Jernbanen og refererer til 3 av de 4 offisielle språkene i Sveits: tysk, fransk og italiensk.

SBB = Schweizerische Bundes Bahnen (tysk)
CFF = Chemins de Fer Federaux (fransk)
FFS = Ferrovie Federali Svizzere (italiensk)

Retoromansk er ikke med i logoen.

Mondaines unike klokkekolleksjon er basert  på Hans Hilfiker’s klassiker  og ble i 2001 rangert som en av sveitsisk klokkeindustris 10 mest klassiske klokkedesign.  Kolleksjonen består av over 50 forskjellige armbåndsur,  veggklokker og bordur og selges i dag over hele verden, blandt annet på Museum of Modern Art i New York og Guggenheim Museet i Bilbao.